Woningtaxatie Zuid-Limburg - kwaliteit voor een zo laag mogelijke prijs

NHG / NWWI validatie

Wanneer u een hypothecaire financiering aanvraagt omdat u een woning gaat kopen of omdat u uw hypotheek bij een andere geldverstrekker gaat voortzetten, zult u door een deskundige taxateur een taxatierapport van het onderpand moeten laten opmaken.

Als uw hypotheek wordt aangevraagd met Nationale Hypotheekgarantie, zal het taxatierapport alleen geaccepteerd worden door geldverstrekkers na tussenkomst van een erkend validerend (controlerend) instituut. Bij een aantal geldverstrekkers wordt voor alle taxatierapporten de tussenkomst van een validerend instituut verplicht gesteld. Het NWWI is een van de erkende instituten die deze controle uitvoert.

Of uw taxatierapport door een validatie-instituut gevalideerd dient te worden kan uw hypotheekadviseur u met zekerheid vertellen. Deze verplichting hangt namelijk af van uw geldverstrekker en het soort hypotheek dat u wilt afsluiten. Een hypotheek onder NHG moet in alle gevallen vergezeld van een validatie door een erkend validatie Instituut. Er zijn steeds meer geldverstrekkers die een validatie door een erkend validitie instituut van uw taxatierapport eisen.

De taxateur vraagt een validatie van het taxatierapport aan bij een erkend validatie Instituut. Door deze validatie eis bent u als consument meer geld kwijt aan een taxatie. De verwerkingsduur is ook wat langer, aangezien er een instituut geraadpleegd wordt.

De kosten van deze validatie bij zo’n validatie instituut liggen gemiddeld rond de € 38,- excl. BTW. Deze kosten komen dus boven op het gestelde tarief van een standaard taxatie.